Verhalen
Analoog tv-kijken ruimt veld voor pijlsnel internet

Analoog tv-kijken ruimt veld voor pijlsnel internet

Robert Webbe over de omslag naar digitaal tv-kijken

Ik kijk al jaren digitale tv. Ik houd van de voordelen: scherper beeld en meer zenders, zonder dat het meer kost. In maart 2018 zijn we gestart met een grootse operatie om de laatste kleine groep analoge kijkers te helpen om over te schakelen op het digitale tv-signaal.

Per regio informeren we de klanten ruim van te voren met een brief en e-mail en helpen we iedereen met de overstap voordat het analoge signaal wordt afgesloten in hun regio.

Nadat het analoge signaal is afgesloten komt er veel bandbreedte vrij. Het voordeel hiervan is een sneller, stabieler en slimmer internetverbinding. Daarvan profiteren niet alleen digitale tv-kijkers, maar álle VodafoneZiggo-internetgebruikers. Het afgelopen jaar zijn de regio's Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Cappelle aan den IJssel, Flevoland en Den Haag al omgeschakeld en kijken er al meer dan een miljoen klanten in deze grote steden volledig digitaal.

Hulp bij het omschakelen
Centraal bij deze operatie staat de 'schakel mee'-campagne. Hierin helpen we de klanten in de betreffende regio mee schakelen naar digitaal.

Bijna iedereen heeft een platte televisie met een ingebouwde digitale ontvanger. Bij digitale ontvangst (via dezelfde kabel) stel je de televisie nét iets anders in. Dit kunnen onze klanten zeer eenvoudig doen via www.ziggo.nl/schakelmee.

Kom je er niet uit? Dan staan onze medewerkers van de klantenservice voor je klaar. Per regio staan ook onze Ziggo-promotiebussen op verschillende locaties. Daar kun je hulp krijgen bij je laatste stappen naar het digitale tijdperk. Ook de winkelmedewerkers zijn volop getraind en bevoorraad om de optimale service te leveren.

Ruimte voor nieuwe technieken
Nog maar een klein aantal kijkers gebruikt het analoge signaal, maar dat neemt wel veel bandbreedte in. Digitale techniek maakt efficiënter gebruik van die ruimte. Als ook de laatste kijkers stoppen met kijken naar analoge tv, komt er dus veel ruimte vrij voor bijvoorbeeld nieuwe televisiezenders. Maar vooral ook voor nieuwe technieken. En daar profiteren alle VodafoneZiggo-internetgebruikers van.

Pilot met pijlsnel internet
Eén nieuwe techniek waar alle VodafoneZiggo-gebruikers straks wat aan hebben, is DOCSIS 3.1, zeg maar de 5G van de kabel. Die vergroot de netwerkcapaciteit van de bestaande tv-kabel. Op dit moment testen we de techniek al in twee wijken van Utrecht. Binnen deze pilot zijn alle gebruikers overgestapt op digitale tv. Met DOCSIS 3.1 kunnen zij veel sneller down- en uploaden.

Na de uitrol in Utrecht volgt, regio na regio, de rest van Nederland. Samen creëren we dus de ruimte om dit mogelijk te maken – op weg naar een snellere en betere toekomst.

Robert Webbe

Robert Webbe is E-learning specialist bij VodafoneZiggo. Al sinds 1985 volgt hij technologische trends. Hij wil het naadje van de kous weten en nieuwe producten en diensten het liefst zelf ervaren. Die ervaringen deelt hij graag met anderen, zoals hier.

Lees meer over ons netwerk